Popis projektu

V Luganu se stará továrna na čokoládu proměnila v pracovní prostor

V sídle významné historické průmyslové budovy a v centrální oblasti Lugana přeměnila pobočka Ticino strojírenské firmy, partner TBF, novou kancelář.

Projekt interiérového designu svěřený MD Creative Lab Studio umožnilo sledovat cíl získání praktického, zdravého a použitelného prostředí pro své spolupracovníky. Nemovitost umístěná v Luganu Besso, postavená koncem 19. století jako továrna na čokoládu společností Tobler, představuje architektonické unicum ve městě.

Je to jedna z mála městských průmyslových budov, které se v našem regionu stále nacházejí, s více než 3,000 2 mXNUMX komerčních a řemeslných ploch. Blízkost stanice a přístup k dálnici z ní činí objekt zvláštního zájmu. Vzhledem ke svým architektonickým vlastnostem je nemovitost chráněna z historického a kulturního hlediska.

Projekt obnovy a vylepšení budovy, následovaný arch. Lorenzo Cotti, umožňuje úplné uskutečnění podle současných standardů. Práce byly zahájeny v roce 2019 a byly navrženy tak, aby obálku a veškeré technické vybavení dostaly na standardní úroveň, v závěrečné fázi umožnily přizpůsobit prostor vyhrazený kancelářím klienta. Studie zabývající se multidisciplinárním inženýrstvím, jako je ochrana životního prostředí, stavební inženýrství, a také čištění odpadních vod.

Budova se skvěle hodí k zavedení kanceláře v otevřeném prostoru: k vytvoření pocitu spojení a lidské interakce mezi kolegy. Rozkládá se na ploše přes 330 metrů čtverečních, prostor má 4 metry vysoké stropy, litinové sloupy a charakteristická okna s Alpami v pozadí a má silné průmyslové kouzlo.

Počínaje vchodem označuje centrální oblast polic červený cikcak na podlahách v jednoduché cementové maltě. Jejich výška je zakončena kruhovými lampami z látky pohlcující zvuk a je vhodná pro rychlé stání nebo pro konzultaci s výkresy. Ve spodní části jsou zasedací místnosti, kde vládne modrá. Místnosti jsou ohraničeny světlými vnitřními přepážkami a nesou názvy míst krajinského dědictví Ticina. Uvnitř byly pro optimalizaci akustiky prostředí použity panely pohlcující zvuk vyrobené z materiálu s proměnnou hustotou, což umožňuje selektivní absorpci při různých frekvencích.

Operační stanice jsou získány z předchozích kanceláří. Prostor byl poněkud rozptýlen a více vzrušujících projektů spolu s růstem aktivit byly jen některé z důvodů pro plánování pohybu. Změna v pracovní koncepci byla možná také díky typu stávajícího nábytku, který maximálně využívá potenciál modulárního systému. Rekonfigurovaný nábytek, přizpůsobený měnícím se okolnostem, vytvořil nové provozní ostrovy. Zelené listy určené k ozdobení pracovních stanic pomáhají okysličovat prostor.

Skutečným vrcholem je recepce, v níž dominuje recepce, vyrobená jako jediný kus syntetického kamene, který se „usmívá“ a má perforovanou červenou podšívku. Vedle toho je neformální přestávka: s nadměrnými akustickými lampami, čalouněnými křesly a pohovkou ve stylu loftu v kůži a látce s odhalenými závěsy. Prvky, jako je retro červená lednička, dodávají této oblasti hravý a neformální aspekt, zatímco ocelová kuchyně a černé linie traťových světel vyvažují vše s vážností a důsledností.

Postupem času se zrodily také kancelářské tradice: kavárna je toho svědkem. Z cestování a důvěryhodného pražení přinášejí spolupracovníci studia nejrůznější směsi kávy a dávají život skutečným ochutnávkám.