Popis projektu

V Luganu se stará továrna na čokoládu proměnila v pracovní prostor

V sídle významné historické průmyslové budovy a v centrální oblasti Lugana přeměnila pobočka Ticino strojírenské firmy, partner TBF, novou kancelář.

Projekt designu interiéru, který byl svěřen studiu MD Creative Lab, umožnil sledovat cíl, kterým je získat praktické, zdravé a použitelné prostředí pro své spolupracovníky. Nemovitost ve městě Lugano Besso, která byla postavena na konci 19. století jako továrna na čokoládu od společnosti Tobler, představuje ve městě architektonické unicum.

Je to jedna z mála městských průmyslových budov, které se v našem regionu stále nacházejí, s více než 3,000 2 mXNUMX komerčních a řemeslných ploch. Blízkost stanice a přístup k dálnici z ní činí objekt zvláštního zájmu. Vzhledem ke svým architektonickým vlastnostem je nemovitost chráněna z historického a kulturního hlediska.

Projekt obnovy a vylepšení budovy, následovaný arch. Lorenzo Cotti, umožňuje úplné uskutečnění podle současných standardů. Práce byly zahájeny v roce 2019 a byly navrženy tak, aby obálku a veškeré technické vybavení dostaly na standardní úroveň, v závěrečné fázi umožnily přizpůsobit prostor vyhrazený kancelářím klienta. Studie zabývající se multidisciplinárním inženýrstvím, jako je ochrana životního prostředí, stavební inženýrství, a také čištění odpadních vod.

Budova se skvěle hodí k zavedení kanceláře v otevřeném prostoru: k vytvoření pocitu spojení a lidské interakce mezi kolegy. Rozkládá se na ploše přes 330 metrů čtverečních, prostor má 4 metry vysoké stropy, litinové sloupy a charakteristická okna s Alpami v pozadí a má silné průmyslové kouzlo.

Počínaje vchodem označuje centrální oblast polic červený cikcak na podlahách v jednoduché cementové maltě. Jejich výška je zakončena kruhovými lampami z látky pohlcující zvuk a je vhodná pro rychlé stání nebo pro konzultaci s výkresy. Ve spodní části jsou zasedací místnosti, kde vládne modrá. Místnosti jsou ohraničeny světlými vnitřními přepážkami a nesou názvy míst krajinského dědictví Ticina. Uvnitř byly pro optimalizaci akustiky prostředí použity panely pohlcující zvuk vyrobené z materiálu s proměnnou hustotou, což umožňuje selektivní absorpci při různých frekvencích.

Operační stanice jsou získány z předchozích kanceláří. Prostor byl poněkud rozptýlen a více vzrušujících projektů spolu s růstem aktivit byly jen některé z důvodů pro plánování pohybu. Změna v pracovní koncepci byla možná také díky typu stávajícího nábytku, který maximálně využívá potenciál modulárního systému. Rekonfigurovaný nábytek, přizpůsobený měnícím se okolnostem, vytvořil nové provozní ostrovy. Zelené listy určené k ozdobení pracovních stanic pomáhají okysličovat prostor.

Skutečným vrcholem je recepce, v níž dominuje recepce, vyrobená jako jediný kus syntetického kamene, který se „usmívá“ a má perforovanou červenou podšívku. Vedle toho je neformální přestávka: s nadměrnými akustickými lampami, čalouněnými křesly a pohovkou ve stylu loftu v kůži a látce s odhalenými závěsy. Prvky, jako je retro červená lednička, dodávají této oblasti hravý a neformální aspekt, zatímco ocelová kuchyně a černé linie traťových světel vyvažují vše s vážností a důsledností.

Postupem času se zrodily také kancelářské tradice: kavárna je toho svědkem. Z cestování a důvěryhodného pražení přinášejí spolupracovníci studia nejrůznější směsi kávy a dávají život skutečným ochutnávkám.